Maila oss gärna eller kolla in oss på Facebook för senaste nyheter.
regnbågsalx

Vi använder Benella Regnbågslax

Siljanslax har valt att använda svenskodlad Benella Regnbågslax från vår fiskleverantör Guldhaven Pelagiska AB. Benella Regnbågslax odlas i Bottenviken utanför Piteå i anläggningar med tydligt miljötänk genom hela produktionen.

Vad betyder detta för miljön i havet?

Regnbågslaxen får ett speciellt foder som naturligt kommer från Östersjön, vilket skapar ett kretslopp som gynnar miljön. Benellas foder använder de näringsämnen som redan finns i havet utan att tillföra nya som kan leda till övergödning, vilket är bättre för både fisken och havet. I fodret är också en stor del av fiskoljan ersatt med Rybsolja från växtriket, för att vi inte ska behöva fiska upp lika mycket skarpsill och strömming att göra fiskolja av och på så sätt försöker Benella upprätthålla ett stabilt fiskbestånd i Östersjön. Med mindre fiskolja i fodret återintroduceras dessutom mindre fosfor, kväve och andra miljögifter till havet, vilket bidrar till ett renare Östersjön. Systemet har redan använts länge i Finland, och nu har vår fiskleverenatör Guldhaven Pelagiska AB tagit det till Sverige.

Vad betyder detta för dig som konsument?

Benellas Regnbågslax innehåller mer Omega 3-fettsyror och D-vitamin än andra odlade fiskar. Omega 3-fettsyrorna är bra för hjärtat, hjärnan och synen, och D-vitamin är livsviktigt för leverns funktion, vilket i sin tur stärker ben och tänder. Förutom de rena hälsomässiga fördelarna med denna lax så bidrar Benellas odlingsprocess till minskad mängd kväve och fosfor i Östersjön.

Vad betyder detta för Siljanslax?

Vi strävar alltid efter att producera god ugnsmarinerad, kallrökt, varmrökt och gravad lax av hög kvalitet. Med vårt val att använda svenskodlad Benella Regnbågslax så kan vi erbjuda våra kunder en godare och nyttigare produkt samtidigt som vi kan hjälpa till att skapa bättre förutsättningar för Östersjöns välmående och framtid.

Mer information

Läs mer om Benellas pågående arbete att skapa ett mer hållbart odlingssystem för regnbågslax i Sverige på benellaregnbage.se eller deras enkla frågor & svar från Benella sida.

benella_logo_rgb_01