Våra recept
Lax är nyttigt, gott och hälsosamt på alla sätt och vis. För att göra ditt inköp till en upplevelse bjuder vi på några av våra utvalda recept för både fest och vardag.
Billigt, enkelt och riktigt gott med filé av uer. Uer smakar som abborre och passar utmärkt som middagsrätt eller till festligare måltider. Räcker till 4 personer.
Ingredienser
Ca 800 gram uerfilé
3 msk smör
Lite salt och peppar
Kokt potatis för 4 personer
Lite dill och citron
Gör såhär
Skär några snitt på fisken då den drar ihop något vid stekning. Stek upp smöret i en panna och lägg i filéerna. Stek i ca 3-4 min på varje sida och ös över smör lite då och då. Salta och peppar under tiden. Garnera med lite dill och servera med aioli eller bara lite citron tillsammans med potatis.
Enkelt, billigt och gott. Laxstjärtar kan man enkelt steka eller grilla. Räcker till 4 personer.
Ingredienser
4 st frysta laxstjärtar från Siljanslax
Salt och peppar
Lite smör
Färskpotatis för 4 personer
Lite dill
Gör såhär
Tina upp några laxstjärtar från Siljanslax. Torka av dem med lite hushållspapper. Salta och peppra. Blanda ihop citronsåsen enligt vårt recept här på hemsidan. Stek sedan laxstjärtarna i lite smör på båda sidor på medeltemperatur i ca 3-4 minuter. Servera fisken med citronsåsen och nykokt färskpotatis.
Ett väldigt enkelt och gott recept på torskryggfilé i ugn. Perfekt att laga till vardags men också som finmiddag. Ca 4 portioner.
Ingredienser
600 g torskryggfilé
250 g körsbärstomater
2 dl grön pesto
2 dl grädde
150 g haricots verts (bönor)
3 dl ris
1 halv citron
Lite smör, salt och peppar
Gör såhär
Sätt ugnen på 175° och smöra upp en ugnsform. Lägg i torskryggfilén och strö runt körsbärstomaterna därefter salta och peppra. Blanda ihop peston och grädden häll över fisken. Ställ in ca 20 minuter i ugnen. Under tiden koka upp riset. Ta ut fisken när 5 minuter återstår och strö runt haricots versen. När allt är klart servera med riset och några skivor citron.
Ett gott och enkelt recept på smörstekt Kapkummel med Remouladsås. Räcker till ungefär 4 personer.
Ingredienser
Ca 900 gram potatis
600 g fryst, tinad kapkummel
2 msk smör eller margarin
150 g haricots verts (bönor)
1 förpackning pickles (ca 390 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
Lite fryst eller färsk persilja, salt och peppar
Gör såhär
Koka upp potatis. Tina upp och stek kapkummeln i stekpanna på svag värme. Ca 5 minuter på varje sida. Smaksätt med lite salt och peppar. Under tiden koka upp haricots versen. När allt är klart, garnera med lite persilja och servera.
Enkel Remouladsås, häll upp picklesen i ett durkslag och låt rinna av. Hacka upp och blanda ihop med crème fraiche, senap samt lite salt och peppar.
Trevlig och nyttig streetfood från Hawaii som finns i oändliga varianter men oftast består av fisk, ris och grönsaker. Receptet är för fyra personer.
Ingredienser
4 dl sushiris eller eller annat rundkornigt ris
450 gram färsk tonfisk i kuber
Marinad
0,5 dl Japansk soja
2 msk Risvinäger
1 msk Sesamolja
1 msk färsk Ingefära
1 st Salladslök
Tillbehör
1 st Avokado
3 st Schalottenlökar
1 halv Gurka
2 dl Edamamebönor
1 msk färsk Koriander
1 tsk Chiliflakes
1 msk Sesamfrö
0,5 dl Cashewnötter
1 halv färsk Mango
Gör såhär
Koka först upp riset och låt det därefter svalna. Skär upp tonfisken i kuber om du inte har färdiga kuber redan. Skiva upp salladslöken, finriv ingefäran och rör ihop resten av ingredienserna för marinaden. Lägg därefter i fisken och låt stå en stund. Under tiden kokas edamamerbönorna en kort stund. Hacka därefter avokadon, schallotenlöken, gurkan och mangon. Lägg upp riset i fina skålar tillsammans med fisken och grönsakerna. Garnera med cashewnötterna, koriandern, chiliflakes och sesamfrön. Smaklig måltid!
Saltsillen är oftast väldigt salt och behöver därför vattnas ur, blötläggas i ättikslag och tillsist smaksättas. Det finns många olika sätt att lägga in sill och nedan är vårt sätt.
Urvattningen
Hela filéer kan rensas något och därefter läggas i vatten i en keramik eller metallbunke något dygn. Byt vatten någon gång under dygnet så går det lite fortare. Smaka av efter urvattningen så sillen inte känns för salt.
Blötläggningen
Gör en ättikslag genom att blanda hälften vatten och hälften av 12% ättiksprit. Lägg i sillen och låt stå i ca 8 timmar.
Smaksättningen
Skär upp den hela sillen i lagom stora bitar och smaksätt på de olika klassiska sätten.
Glasmästarsill
1 del 12% ättiksprit
2 delar socker
3 delar vatten
Morot
Purjolök
Kryddpeppar
Lagerblad
Gör såhär
Blanda ihop ättikssprit, socker och vatten i en glasburk. Blanda ner bitar av sillen tillsammans med bitar av morot, purjolök, några lagerblad och lite kryddpeppar. Låt stå och dra några timmar för bästa smak.
Vitlökssill
Ca 400 gram sill
0,5 dl ättiksprit 12%
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1-2 lagerblad
5 st kryddnejlikor
Smaksättning
4 msk gräddfil
2 msk majonnäs
2 klyftor pressad vitlök
2 krm vitpeppar
Gör såhär
Lägg bitar av sillen i burkar eller skålar. Koka upp ättika, vatten och socker. Blanda ner vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor. Koka upp tills sockret löst upp sig. Låt kallna och häll därefter lagen i burkarna med sill och ställ in i kylen mellan 5 timmar till 2 dygn för bra smak. Häll därefter bort lagen. Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och vitpeppar i en bunke och rör ihop med sillen. Låt stå i ett par timmar eller någon dag för bästa smak.
Senapssill
Ca 400 gram sill
0,5 dl ättiksprit 12%
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
1-2 lagerblad
5 st kryddnejlikor
Smaksättning
1 krm krossad vitpeppar
4 msk gräddfil
7 msk olika sorters senap. Söt, grovkornig och dijonsenap.
2 msk hackad dill
Gör såhär
Lägg bitar av sillen i burkar eller skålar. Koka upp ättika, vatten och socker. Blanda ner vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor. Koka upp tills sockret löst upp sig. Låt kallna och häll därefter lagen i burkarna med sill och ställ in i kylen mellan 5 timmar till 2 dygn för bra smak. Häll därefter bort lagen. Blanda gräddfil, senapen, dill och vitpeppar i en bunke och rör ihop med sillen. Låt stå i ett par timmar eller någon dag för bästa smak.
Vår mycket uppskattade och enkla sås som fungerar lika bra till buffébordet som till vardagsmiddagen. Räcker till ungefär 6 personer.
Ingredienser
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 dl avrunnen krossad ananas
2 st finhackade äpplen
4 msk finhackad dill
2 msk Bostongurka
Salt och peppar
Gör såhär
Se till att ananasen rinner av väl. Finhacka dill och äpplen. Blanda ihop allt och smaka av med lite salt och peppar. Den här såsen kan med fördel göras dagen innan och stå i kylen före servering.
Vårt speciella recept Avocadolax à la Siljanslax är perfekt att servera på toast eller en bit mörkt bröd som förrätt. Eller rulla in i en bit tunnbröd att ha till utflykten.
Ingredienser
200 gram av vår varmrökta lax
2 st mogna avokados
1 dl vanlig majonnäs
1 st rödlök
Lite salt, peppar och dill
Gör såhär
Börja med att mosa ner laxen i en skål. Gör samma sak med avokadorna och rör därefter ihop med laxen. Finhacka rödlöken. Rör ner alltihop med majonnäsen och smaka av med salt och peppar. Garnera med lite dill.
Vårt alldeles unika recept på en förrätt med kallrökt lax som passar utmärkt till en lyxig och festlig tillställning.
Ingredienser
Mellan 200 till 300 gram av vår kallrökta lax
3 dl vispgrädde
1 rödlök
200 gram färskost
Lite salt, citronpeppar och dill
Gör såhär
Hacka upp den kallrökta laxen och vispa grädden. Rör ihop allt med rödlöken och lite hackad dill. Smaka av med salt och citronpeppar. Klicka upp på salta kex eller toast och servera till lyxig fördrink eller som förrätt.
Snabbt, enkelt snacksrecept att ta till när hungern nappar ta i dig. Serveras gärna tillsammans med lite sallad och rostat bröd.
Ingredienser
1 sparris
1 klick vitlöksost
1 skiva av vår kallrökta lax
Lite sallad och rostat bröd
Gör såhär
Ta en sparris, en klick vitlöksost och rulla in allt i en skiva lax. Gör fler och lägg upp på ett fat med lite sallad och rostat bröd.
Självklar och uppskattad mingelmat inför festen och blir bäst om man lagar till den dagen innan.
Ingredienser
Ca 200 gram av vår skivade kallrökta lax
200 gram färskost
1 msk riven pepparrot
1 dl bladspenat
1/2 citron
Lite salt, peppar
Gör såhär
Rulla ut en bit plastfolie och täck på med laxskivor. Blanda ihop färskost, pepparrot lite salt och peppar. Bred ut allt på laxen. Strö ut bladspenaten och pressa över citronsaft. Rulla ihop och ställ i kylen över natten. Skär upp i centimeterstora skivor och servera.
Detta är vår variation av saffranssås som passar perfekt till våra ugnsmarinerade eller varmrökta laxar.
Ingredienser
2 st Schalottenlökar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl fiskbuljong
1 paket Saffran
2 dl Crème Fraiche
Salt, peppar och lite gräslök
Gör såhär
Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite smör. Rör ihop med det övriga. Koka upp några minuter. Smaka av med lite salt och peppar. Garnera gärna med lite hackad gräslök.
Vår enkla och goda Hjortronsås som passar utmärkt att servera till vår varm eller kallrökta lax.
Ingredienser
1 dl vanlig majonnäs
3 dl naturell yoghurt
1 dl hjortronsylt
Lite salt, peppar och honung
Gör såhär
Rör ihop majonnäsen och yoghurten så den blir tjock och krämig. Blanda därefter ner det övriga och smaka av med lite salt, peppar och lite honung. Garnera med några ruccolablad.
En enkel och snabbt gjord sås som passar bra till alla våra läckra laxar.
Ingredienser
1 dl vanlig majonnäs
2 dl Crème Fraiche
3 msk dill
1 st citron
Lite salt, peppar
Gör såhär
Finhacka dillen och riv en liten mängd skal av citronen. Blanda ihop med majonnäsen och Crème Fraichen. Smaka av med salt och peppar. Klart skepp!
En klassisk kall löjromssås som alltid passar till vårt utbud av lax och skaldjur.
Ingredienser
1 dl vanlig majonnäs
2 dl Crème Fraiche
3 msk dill
50 gram löjrom eller stenbitsrom
Lite salt, peppar
Gör såhär
Finhacka dillen och blanda ihop med majonnäs och Crème Fraiche. Smaka av med salt och peppar. Klart, kasta loss!
En enkel gurksås som passar bra som ett annorlunda alternativ till vår gravade lax.
Ingredienser
1 gurka
2 dl vanlig yoghurt
2 msk stark senap
1 msk honung
Lite salt, peppar och dill
Gör såhär
Skala och skär upp gurkan i små tärningar och låt torka på hushållspapper. Finhacka dillen. Blanda ihop allt övrigt och smaka av med salt och peppar.
Riktigt festligt och fint till buffén eller middagen. Passar särskilt bra med alla våra olika ugnsmarinerade laxar.
Ingredienser
1 msk smör
3 msk hackad persilja
4 st hackade Schalottenlök
1 krm citronpeppar
1 dl halvtorr Sherry
1 st fiskbuljongtärning
2 dl grädde
2 dl Crème Fraiche
1 halv citron
Lite Maizenamjöl
Salt och Cayennepeppar
Gör såhär
Fräs lök, citronpeppar, persilja och smör i en stekpanna. Häll i Sherry och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop i ca 10 min. Häll därefter i grädde och koka ca 5 min till. Red av med lite Maizena och tillsätt Crème Fraiche. Smaka av med salt, Cayennepeppar och lite citronsaft. Om det behövs, även lite extra smör.